Projekt Pronađi se!

– (RE)AKTIVACIJA MLADIH IZ NEET SKUPINE

 

NEET Tigrovi Facebook profil

Opširnije...

Projekt zaposljavanje zena za modul1

 

projekt plakat naslov1a 

Josip Jović

josipjovic

 
Josip Jović (Aržano kod Imotskog, 21.11.1969. - Plitvice, 31.3.1991.), bojnik Hrvatske vojske (posmrtno), prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.
 

foto albumi

2.3.2020. (ponedjeljak) Obilježavanje 29. obljetnice akcije "Pakrac"

 

29g akcije PakracUdruga "Tigar 90/91 Rakitje" u ponedjeljak , 2. ožujka 2020. organizira prijevoz na obilježavanje 29. obljetnice akcije "Pakrac". Prijevoz će se organizirati iz Rakitja od Spomen doma Tigrova, sa Zagrebačkog Velesajma i iz Sesveta s parkirališta trgovačkog centra Lesnine.

Prijave se primaju putem SMS-a na telefon 099 6884 900.

 

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi sa pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Ovogodišnje obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, a bit će održano pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Višednevno obilježavanje započinje u srijedu 26. veljače u 18 sati kada će u Gradskoj knižnici Pakrac biti održano predavanje „Kako je počeo Domovinski rat u Republici Hrvatskoj“ koje će održati profesor Stjepan Benković.

Već sljedećeg dana, u četvrtak 27. veljače program obilježavanja seli u Muzej Grada Pakraca gdje će u 18 sati biti otvorena vrlo zanimljiva izložba pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“ na kojoj će biti izložene krivotvorene umjetnine iz Muzeja policije.

Petak 28. veljače rezerviran je za Festival domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ koji u 18 sati započinje u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman.

Spektakularno će u Pakracu, na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, biti u nedjelju oko 20 sati kada će biti upriličeno paljenje „29 baklji pobjede“ kao simbol 29 godina od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Središnje obilježavanje 29. obljetnice početka Domovinskog rata u RH biti će održano 2. ožujka.

Program počinje svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koja će u 10 sati biti služena u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Nakon svete mise sudionici će formirati „Mimohod pobjednika“ koji će se ulicama Pakraca uputiti prema Rimo-katoličkom groblju gdje će, na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima, bit odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Potom se sudionici vraćaju u grad, na prostor ispred Tržnice Pakrac gdje je u 13,30 sati predviđeno svečano postrojavanje sudionika te svečanost obilježavanja uz obraćanje uzvanika.

KRATKA KRONOLOGIJA DOGAĐANJA IZ 1991. GODINE

Stvaranju napetosti i otvorenom oružanom sukobu prethodila je odluka Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini donesena 22. veljače, te poništenje te neosnovane odluke od strane Ustavnog suda RH 28. veljače,

Tadašnji načelnik pakračkog SUP-a Jovo Vezmar je zapovjedio mobilizaciju

pričuvnog sastava ondašnje milicije mobiliziravši isključivo Srbe kojima je podijeljeno i oružje. Potom su razoružali policajce hrvatske nacionalnosti i preuzeli nadzor nad policijskom postajom. Zgradu policijske postaje i općine okružili su, uz policajce srpske nacionalnosti, i naoružani civili. Sa policijske zgrade i općinske zgrade su pobunjeni Srbi skinuli zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Republike Srbije. Na zgradu Skupštine Općine su postavili i zastavu sa četničkim obilježjima.

Odlukom Predsjedništva SFRJ u sukob u Pakracu uključila se i JNA čije su oklopljene postrojbe poslane u Pakrac.

Odgovor je uslijedio već sljedećeg jutra kada su u Pakrac stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a. Pobunjeni policajci i civili su se povukli u obližnju šumu iznad Pakraca odakle su na postrojbe MUP-a otvorili vatru iz pješačkog naoružanje. Hrvatski specijalci su odgovorili i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju te uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Tijekom akcije ranjena su tri hrvatska policajca, a pripadnici MUP-a uhitili su 32 pobunjenika.

Ni pola godine kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih i najključnijih bojišta Domovinskog rata. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideologa da zauzmu grad i da Pakrac postane središte SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju.

 

 

DOGAĐANJA U SKLOPU OBILJEŽAVANJA
POD VISOKIM POKROVITELJSTVOM VLADE REPUBLIKE HRVATSKE
PROGRAM OBILJEŽAVANJA – 29. godišnjice  1./2. Ožujka 1991.
2. ožujka 2020.
10:00 sati  Župna crkva UBDM u Pakracu
  • Sveta Misa za sve poginule I umrle hrvatske branitelje

11:00 sati  Okupljanje sudionika mimohoda ispred Crkve UBDM
  • “MIMOHOD POBJEDNIKA” ulicama Pakraca do RKT groblja u Pakracu

    RIMOKATOLIČKO GROBLJE U PAKRACU

  • Polaganje vijenaca na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima

12:30 sati  Parkiralište Tržnice Pakrac
  • SVEČANO POSTROJAVANJE SUDIONIKA

  • PRIGODNI GOVORI

13:00 sati   Hrvatski dom “dr. Franjo Tuđman” dvorana “Tirol”
  • Ručak I druženje sudionika

 

 

logotip nzcd1      MHB logo

 

Udruga Tigar 90/91 Rakitje je korisnik institucionalne

podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

i Ministarstva hrvatskih branitelja