Projekt Pronađi se!

– (RE)AKTIVACIJA MLADIH IZ NEET SKUPINE

 

NEET Tigrovi Facebook profil

Opširnije...

Projekt zaposljavanje zena za modul1

 

projekt plakat naslov1a 

Josip Jović

josipjovic

 
Josip Jović (Aržano kod Imotskog, 21.11.1969. - Plitvice, 31.3.1991.), bojnik Hrvatske vojske (posmrtno), prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.
 

foto albumi

29.10.2019. (utorak) Komemoracija Trokut – Novska u spomen poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici

 

pozivnicaUstanova za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ organizira prijevoz korisnika „Tigrova i veterana“, kao i članova obitelji na komemoraciju palim vitezovima na zapadno-slavonskom bojištu, a koja se tradicionalno održava na Spomen području Trokut – Novska, 29.10.2019.g. (utorak).

 

Polasci autobusa:
- iz Zaboka (s autobusnog kolodvora) u 7.00 sati
- s parkirališta Doma Tigrova, Rakitje u 7.30

- u 7.50 kod Zagrebačkog velesajma Zagreba (južni glavni ulaz)
- u 8.25 u Dubravi (parkiralište ispred Konzuma-Retkovec, kod URV 1.GBR Tigrovi).


Molimo da se javite na telefon: 099 329 5946 ili rezervaciju izvršite preko odgovornih osoba iz Vaših udruga.

 

Na spomen obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, u utorak 29. listopada 2019. godine okupit će se rodbina, prijatelji, suborci i sugrađani kako bi odali počast svima koji su položili život na oltar Domovine u jesen i zimu 1991. godine.


Na samom početku 1991. godine Republika hrvatska izložena je okrutnoj velikosrpskoj agresiji koja je svoje oštrice uperila na istočnu Slavoniju, zapadnu Slavoniju, Banovinu, Liku i Dalmaciju.


Pored paravojnih srpskih postrojbi nositelj agresije bila je odmetnuta Jugoslavenska armija koja se stavila u službu velikosrpske politike.


U obranu Hrvatske ustao je cijeli Hrvatski narod u početku organiziran u dragovoljačke postrojbe a vrlo brzo pod organizacijom MUP-a RH osnovane su jedinice za posebne namjene Lučko, Rakitje, Tuškanac, Kumrovec, Vinica koje čine sve kako bi sačuvale unutarnji mir i red na teritoriju republike Hrvatske.


Pakrac, Plitvice i Borovo selo dokaz su zločinačkih namjera kojima je cilj stvoriti veliku Srbiju.


Zbog opsega agresije predsjednik republike dr. Franjo Tuđman donosi odluku o formiranju četiriju gardijskih brigada te kontinuiranog podizanja pričuvnih brigada kao bi se spriječilo namjeru neprijatelja da raskomada Republiku Hrvatsku.


Sa ciljem obrane Republike Hrvatske formira se pet ratišta:
1. Istočnoslavensko ratište
2. Zapadnoslavonsko ratište
3. Banijsko ratište
4. Ličko ratište
5. Dalmatinsko ratište


Hrvatska mladost organizirana u postrojbe za posebne namjene, gardijske brigade, dragovoljačke postrojbe i pričuvne brigade iako slabo naoružana i uz teške žrtve zaustavlja prodor neprijateljskih snaga te se formira linija frontova uz istovremenu pripremanu za oslobađanje okupiranih područja.


Posebnu ulogu na svim ratištima imaju Tigrovi koji na početku ratuju na petnaest lokacija.


Najveće ratište na kojem su prisutni Tigrovi upravo je zapadnoslavonsko ratište na koje su upućene četiri bojne Tigrova sredinom kolovoza 1991. godine.


U teškim borbama na zapadnoslavonskom tijekom jeseni i zime 1991. godine i u obrani domovine svoj život je dalo 119 Tigrova i tri puta više ranjenih samo na području zapadne Slavonije.


Zahvaljujući pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, 125 Bjelovarske brigade, 123 Požeške brigade, 127 Virovitička brigada, 108 brigade iz Slavonskog Broda, 121 Novogradiške brigade, 151 iz Samobora, Domobranske Pukovnije Novska, te specijalnih postrojbi MUP-a Lučko, Ris Kutina, Omega Bjelovar i dragovoljaca Pakraca i Lipika te ostalih dragovoljaca, zapadna je Slavonija obranjena a već krajem godine 1991. godine veći dio i oslobođen prvim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske, Policije i dragovoljaca Domovinskog rata.


Završne operacije zapadne Slavonije izvedene su operacijom HV i Policije „Bljesak“.


Zapadno Slavonsko ratište je jedno od najvećih ratišta u Domovinskom ratu a zahvaljujući ogromnoj žrtvi dragovoljaca Hrvatskih Vojnika i Policajaca spriječen je prodor Banjalučkog korpusa prema Bjelovaru i Varaždinu što je značajno doprinijelo obrani i oslobađanju Republike Hrvatske.


U čast i slavu svim Hrvatskim dragovoljcima, Policajcima, Vojnicima i Gardistima izgrađen je velebni spomenik kako bi Hrvatski narod trajno iskazivao sjećanje i poštivanje žrtve svih Hrvatskih Branitelja.

 

karta

 

 

 

logotip nzcd1      MHB logo

 

Udruga Tigar 90/91 Rakitje je korisnik institucionalne

podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

i Ministarstva hrvatskih branitelja