Projekt Pronađi se!

– (RE)AKTIVACIJA MLADIH IZ NEET SKUPINE

 

NEET Tigrovi Facebook profil

Opširnije...

Projekt zaposljavanje zena za modul1

 

projekt plakat naslov1a 

Josip Jović

josipjovic

 
Josip Jović (Aržano kod Imotskog, 21.11.1969. - Plitvice, 31.3.1991.), bojnik Hrvatske vojske (posmrtno), prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.
 

foto albumi

Održana škola preživljavanja u prirodi

 

prezivljavanje2019 sl1U periodu od 3. do 5. rujna 2019. godine na Medvednici, u neposrednoj blizini planinskog jezera "Tigrovo oko", gdje su pripadnici 1. GBR "TIGROVI", tijekom 1991. godine provodili obuku u vrijeme kada je zapovjedništvo brigade bilo smješteno na Sljemenu, provedena je škola preživljavanja u prirodi za djecu "Tigrova".

 

Kamp "Tigrovo oko" – škola preživljavanja u prirodi za djecu veterana "TIGROVA" proveden je s ciljem približavanja djece prirodi i obučavanja u vještinama potrebitim za preživljavanje u prirodi te njihova upoznavanja s vrijednostima Domovinskog rata i povijesti "TIGROVA", postrojbe u kojoj su pripadnici bili i njihovi očevi.

 

Prvi dan kampa započeo je ranojutarnjim okupljanjem svih sudionika u Spomen domu "TIGROVA" u Rakitju gdje je nakon uvodnog upoznavanja i pozdravnog govora od strane predstavnika Ustanove za sveobuhvatnu skrb o Tigrovima i udruge "Tigar 90/91 Rakitje" upriličen doručak i zaduženje opreme. Tom prilikom sudionici i njihovi roditelji detaljnije su upoznati s radom Ustanove kao i osnovnim informacijama vezanim uz kamp. Obzirom na kišno vrijeme, umjesto planiranog pješačenja od Tunela u Gračanima do lokacije kampa, organiziran je prijevoz svih sudionika kombi vozilima.

 

Sam kamp održao se u prirodnim uvjetima i okolišu miješane bjelogorične i vazdazelene šume, na visini od 840 metara nadmorske visine. Kamp je održan u različitim vremenskim uvjetima tako da je prvi dan bio kišovit, a ostala dva dana sunčana s promjenjivom temperaturom. Sudionici su bili smješteni u šatorskom naselju, odnosno šatorima kapaciteta 2 osobe, prilagođeno njihovom uzrastu (podmetači, zračni madraci i vreće za spavanje).

 

Svi sudionici su sudjelovali u kompletnom programu obuke koji se sastojao od sljedećih cjelina:

  1. Paljenje vatre bez upaljača i održavanje iste (noćno požarstvo uz vatru)
  2. Postavljanje šatora i drugih vrsta skloništa za preživljavanje
  3. Pronalaženje i sakupljanje te dezinficiranje vode za piće
  4. Izrada priručnih oružja i oruđa za lov
  5. Signalizacija signalnim ogledalima i signalnim zastavicama uz učenje Morseove abecede
  6. Načela hodnje u različitim vremenskim uvjetima (odlazak na vrh Medvednice - Sljeme)
  7. Priprema i termička obrada sirove hrane (pečenje i kuhanje)
  8. Protupožarna zaštita i očuvanje okoliša
  9. Čvorlogija i izrada narukvice za preživljavanje
  10. Kviz o Domovinskom ratu i povijesti 1. GBR.

Kroz cijeli program obuke sudionici su obučavani o suživotu s prirodom i važnosti prepoznavanja znakova i zvukova prirode tijekom kretanja i boravka u prirodi kako ne bi narušili njenu ravnotežu ili uznemirili razne životinjske vrste koje obitavaju na tom području. Tijekom boravka na Medvednici i kretanja sudionici kampa imali su vizualni susret sa ženkom vepra i tri mladunca te sa dvije srne koje su došle u blizinu šatorskog naselja.

 

U posjet kampu dolazili su i djelatnici Parka prirode Medvednica - rendžeri, kojom prilikom su sa zadovoljstvom utvrdili da se škola preživljavanja u prirodi odvija bez remećenja redovnog stanja u šumi.

 

Zadnjeg dana kampa, a po završetku svih aktivnosti organizirano je pospremanje tabora i čišćenje okoliša od smeća što je imalo za cilj ekološko osvješćivanje sudionika kampa. Nakon toga organizirana je hodnja jačeg tempa po Bikčevićevoj stazi s ciljem spuštanja prema potoku Bliznec-Dolje, što je predstavljalo završnu točku hodnje. Sama završna hodnja u dužini od 4,7 km trajala je 1 sat i 25 minuta. Težina spusta bila je 2. razine. Dolaskom na završnu točku hodnje, sudionici su kombi vozilima prevezeni do Spomen doma "TIGROVA" u Rakitju, gdje je organizirana svečanost dodjele diploma sudionicima i prigodnih zahvalnica, uz večeru u organizaciji Ustanove za sveobuhvatnu skrb o "Tigrovima".

 

Sva djeca – sudionici kampa s oduševljenjem su sudjelovala u svim dijelovima planirane obuke. Isto tako, svi su u velikoj mjeri usvojili pokazana im znanja i vještine te su izrazili želju za nastavkom ovakve prakse organiziranja škole preživljavanja, ali u dužem trajanju (5-7 dana). Posebno veliki interes je iskazan za tematiku Domovinskog rata i stvaranja Republike Hrvatske kao i njenu blisku povijest. 

 

(Rajko Perić, rujan 2019.)

 

Foto album