projekt plakat naslov1a 

Održana informativna online radionica - „Upravljanje osobnom i obiteljskom ekonomijom“

 

Upravljanje osobnom i obiteljskom ekonomijomU četvrtak, 15. listopada 2020. godine, Udruga Tigar 90/91 Rakitje održala je online informativnu radionicu na temu „Upravljanje osobnom i obiteljskom ekonomijom“.
 
U vrijeme korona krize, zdravstvena i financijska nesigurnost problemi su koji zaokupljuju većinu ljudi, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelome svijetu. Zbog neizvjesnosti o tome „što nas čeka sutra“, sve se teže odvajamo od svake kune i racionaliziramo troškove u odnosu na neka prethodna „bolja“ vremena. Ipak, postavlja se pitanje znamo li upravljati osobnim i obiteljskim budžetom ili nam se ipak često potkradu neki troškovi koje smo mogli izbjeći, ali nas je ponio trenutak pa se u našem domu našla neka nepotrebna stvar zbog koje se povećao minus na našem računu?
 
U sklopu online informativne radionice, predavač Nikola Županić pokušao je sudionicima dati smjernice za upravljanje osobnom i obiteljskom ekonomijom na racionalan način, postavljajući pitanja: Jeste li se ikada zapitali koliko ste novaca potrošili prošli ovaj mjesec za hranu ili za odjeću? Je li vam se ikada učinilo da novac jednostavno isparava iz novčanika?
 
Znate li što znači vođenje kućnih financija?
 
„Praćenje troškova važno je jer je to zapravo jedini način da otkrijete koliko novca trošite i na što ga trošite. Možete imati generalnu sliku u glavi o troškovima (za to je dovoljan pogled na bankovni račun), no garantiram vam da ćete se iznenaditi kad troškove zapišete na papir. Npr. 135 kuna (slovima: sto trideset pet kuna) za grickalice!?“
 
Zaključak radionice je da planiranjem troškova kroz jednostavne alate i besplatne aplikacije ili običnim popisivanjem istih, uz malo samodiscipline, na mjesečnoj bazi možemo uštedjeti dio sredstava te ih odvojiti za „crne dane“ ili nepredviđene troškove te tako umanjiti financijske rizike u vremenima neizvjesnosti.
 
Radionica je održana u sklopu projekta „Osobnim naporom do zdravlja i bolje kvalitete života“ koji provodi Udruga Tigar 90/91 Rakitje, a koji je prijavljen u sklopu poziva „Razvoj i širenje izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“, prvog poziva iz Europskog socijalnog fonda usmjerenog specifično braniteljskim udrugama.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost iznosi 1.914.042,56 HRK od čega je iznos EU potpore 1.626.936,17 HRK dok je ostatak sredstava osiguran iz sektorski nadležnog tijela – Ministarstva hrvatskih branitelja.
 
Više informacija o projektu i mogućnostima uključivanja možete dobiti na poveznici.
 
 
Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Udruge Tigar 90/91 Rakitje.

OP ULJP ESF logo lenta napis